Психологічна служба гімназїї запрошує

Шановні батьки та учні Бердянської гімназії №3 "Сузір'я"! Повідомляємо  Вам про те, що психологічна служба гімназії працює в дистанційному режимі на період карантину. Якщо є необхідність в індивідуальній консультації, звертайтеся у будь-який зручний спосіб:
1)Педагог соціальний - Шведкова Н.В.
      
2)Психолог практичний - Нестеренко Т.М.
    
Запрошуємо Вас до активної співпраці. Бажаємо всім здоров’я!

середа, 22 квітня 2020 р.


Профілактика  професійного  емоційного  вигорання  педагога


Емоційне вигорання — це синдром, що розвивається на основі неперервного впливу па людину стресових ситуацій і призводить до інтелектуальної, душевної і фізичної перевтоми та виснаження.
Це захисний механізм організму, який часто не усвідомлюється. Він виникає, коли у нас на роботі стреси, і ми не можемо з ними впоратись. Ми не відпочиваємо, накопичуємо негатив і щоб якось з ним впоратись, людина перестає відчувати.

 

Стресостійкість. Як боротися з вигоранням.

Розслаблення
Посидіть у ванній, щоб тіло розслабилось, займайтесь спортом. Це ж не тільки емоційне, але й тілесне. Вчитель, коли напружується, у нього кам’яніють плечі, болять шия, ноги. Треба робити собі масажі на руках, ногах. Можна слухати музику, тому що вона вирівнює емоції і дає заряд бадьорості, гуляти вечорами. 
Треба знаходити час  для себе.

Не забувати про “хочу”
Треба пам’ятати, що емоційне вигорання з’являється, бо люди забувають про власні потреби. Про те, що їм потрібно не тільки їсти, пити і працювати, а є якісь задоволення від життя. Можна намалювати схему ваших справ, розділивши їх на “треба” і “хочу”. Коли в колонці “треба” багато всього, а в “хочу” – мало, то тут буде емоційне вигорання. Коли в нас ці категорії розділяються десь 50 на 50, нічого не буде. У вас у житті буде баланс.  
Емоційне вигорання відбувається, коли баланс порушений.


Шляхи психологічного розвантаження вчителів

Як накопичити сили?

Коли ми починаємо вигорати, основне завдання — увімкнути «тумблер», що може дати нам емоційний ресурс. Для накопичення сил у нас є такі ресурси:

·     Тілесний — фізична активність і тілесні відчуття;
·     Аудіальний — музика або тиша;
·     Візуальний — споглядання живих пейзажів або картин, перегляд кіно;
·     Нюховий — приємні запахи;
·     Смаковий — смачна їжа, солодощі;
·     Відносини — теплі зустрічі зі світлими людьми, друзями;
·     Інтелект — отримання нових знань;
·     Інтуїція — медитації, духовні практики, молитви.

Зазвичай ми постійно використовуємо один-два канали. Є секрет: найбільше для нас енергії — у незадіяному каналі. Якщо під час уроку ми використовуємо, в основному, канал мовлення, канал інтелекту, канал відносин, то відпочити можна в каналі тіла — прогулянки, танці, смак і… у мовчанні. Якщо ми задіємо невикористаний канал, то накопичуємо сили швидше.

Формування емоційної стабільності

 Ø  Учіться планувати.  Пам’ятайте! Дезорганізація може призвести до стресу.
Визнайте й прийміть обмеження. Багато з нас ставлять перед собою абсолютно недосяжні завдання. Але людина не може бути досконалою, тому часто виникає почуття неспроможності чи невідповідності.
Ø Розважайтесь. Іноді необхідно втекти від життєвих проблем. Знайдіть захопливе й приємне заняття.
 Ø Учіться терпіти й прощати. Нетерпимість до інших призведе до гніву. Спробуйте зрозуміти, як почуваються інші люди, це допоможе вам прийняти їх.
 Ø Будьте позитивною особистістю. Не критикуйте й учіться хвалити інших. Зосередьтеся на позитивних рисах людей.

Ø Уникайте нездорової конкуренції. В житті дуже багато ситуацій, коли ми не можемо уникнути конкуренції. Але занадто велике прагнення вигравати в багатьох сферах життя створює напруження й тривогу, робить людину агресивною.

Ø Якщо у вас проявилися негативні емоції . Зміна емоцій—це нормально для психіки людини. Потрібно зусиллям волі спрямувати думки на інший об'єкт, перенести свою увагу на щось приємне.  Допоможе й самонаказ з інтонацією впевненості і вимогливості: Наприклад «Усе, висновки для себе зроблено, урок життя пішов на користь. Більше цього не буде».

Ø Дуже добре, якщо поруч буде людина, якій ви зможете розповісти про свої неприємності. Цінуйте тих, до кого можна звернутись у скрутну хвилину.

Ø  Допоможіть іншому. Перенісши увагу на допомогу іншому, ви допоможете собі вийти з пасивного стану, активізуєте себе, адже творити добро завжди приємно

Ø А якщо у вас є можливість поспатито це найпростіший спосіб розпрощатися з поганим настроєм. Відпочивший мозок спрямує вас у русло оптимістичного ставлення до життя і проблем.

Отже, важливо навчитись звертати увагу на позитивні моменти життя і вміти бути вдячними за них. Негативне запитання «За що?» бажано перетворювати на позитивне «Для чого?». Для чого у моєму житті з'явилась та чи інша неприємна ситуація? Які висновки я маю з неї зробити? Чого я маю в цій ситуації навчитись?
Останній штрих

Якщо ви боїтесь, що вас поб'ють,
Вважайте себе побитим.
Якщо ви гадаєте, що ви не можете,
Ви не зможете ніколи.
Якщо ви вважаєте, що програєте,
Ви вже програли.
Тому що в усьому світі ми бачимо,
Що успіх починається з волі людини –
Усе залежить від стану розуму.
Якщо ви будете вважати, що вас лишать позаду,
Це так і буде.
Ваші думки повинні летіти високо,
Щоб дати можливість вам піднятись.
Перш ніж ви зможете отримати перемогу,
Ви повинні бути впевнені в собі.
Найсильніший і найшвидший
Не завжди перемагає у життєвих битвах.
Рано чи пізно перемога дістається тому,
Хто вважає, що він це може!

(Р. Волдо Емерсон)

Хорошого настрою , наснаги та сил !

Немає коментарів:

Дописати коментар